ERVARING DIE STAAT

“Ik kan mezelf zijn en mezelf als instrument inzetten”

“Ik kan mezelf zijn en mezelf als instrument inzetten”

Teamleider Wonen Maya Visser. “In de maatschappij moeten we voldoen aan heel veel regels die we met elkaar hebben gemaakt. Sommige mensen kunnen daar niet goed in mee. Ze worden zorgmijders genoemd. Ik vind dat eigenlijk een naar woord. Mijden zij het bestaande zorgsysteem met al zijn structuren en eisen? Of sluit het zorgsysteem mensen uit die daar niet in passen? Werken met deze mensen laat me de puurheid van het leven zien en dat brengt me heel erg bij mezelf. Dat is mooi. Als je echt in gesprek gaat met iemand, ben je ook helemaal niet met zorg bezig. Je luistert, komt in verbinding van mens tot mens.”

“In andere organisaties was ik gewend te werken met afspraken en volle agenda’s. Bij Ervaring Die Staat is dat anders. Ik kan mezelf zijn en mezelf als instrument inzetten. Ik hoef niet te vechten voor alles wat ik moet doen en moet bereiken, maar kan stilstaan bij degene die tegenover of naast me zit. Wat speelt er nu, wat vindt de ander belangrijk, wat is er nodig? Daarin trek je met elkaar op. Dat is zó puur en zo echt dat je zelf ook echt bent als mens.”

“Om deelnemers op de goede plek te kunnen laten landen werken we samen met ketenpartners in de stad. In de contacten met die partijen ben ik me er heel erg van bewust voor wie ik samenwerk, waarom en wat mijn opdracht is vanuit de persoon voor wie ik dat doe. Ik houd het dus heel zuiver. Dat zorgt voor passie en bevlogenheid die ik graag deel met degenen met wie ik samenwerk. Dat is vaak heel leuk, maar soms ook moeilijk, bijvoorbeeld als iets wat nodig is niet voorhanden is, bijvoorbeeld passende huisvesting. Niet alles kan altijd. Ik heb geleerd om in alle gevallen ook goed naar die partner te luisteren, want ook hij, betaald of onbetaald, heeft een verhaal.”